Az
inulin prebiotikus tulajdonságokkal rendelkező, emészthetetlen, vízben
oldódó rostanyag, amely kedvezően befolyásolja a bél baktériumflóráját.
Sem az ember szájában, sem az emésztőszerveiben nincs olyan enzim, amely
képes lenne feloldani vagy megemészteni az inulint. Miközben az ember
számára emészthetetlen marad, kalóriatakarékosság szempontjából
kiemelkedő jelentőségű. Az inulin legnagyobb haszna probiotikus
tulajdonságában rejlik - szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos
bélbaktériumoknak, főleg a Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak.
Az
étrendbe épített inulin megszünteti a székrekedést, növeli a
székletürítés gyakoriságát, ezzel a toxikus bomlástermékek képződését és
felszívódásának lehetőségét megakadályozza. Az inulin tehát elősegíti
az egészséges bélműködést és kedvező hatást gyakorol az egészséget védő
bélbaktériumokra. Az egészséges bélflóra hozzájárul a szervezet
védekezőképességének megfelelő működéséhez.
Az inulin élettani hatását az alábbiak szerint fejti ki:
- javítja az emésztőrendszer működését
- pozitívan befolyásolja a bél pH értékét
- segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását
- szabályozza a cukoranyagcserét
- nem növeli a vércukorszintet, természetes cukorpótló, nem szükséges inzulin a lebontásához
- szerepe lehet a vastagbélrák megelőzésében
- jótékony hatású lehet hüvelygyulladás, Candida, mellrák, élelmiszer-allergia, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén.
Az
inulin tehát számos jótékony hatással bír, természetes cukorpótló és
zsírbontó hatása révén egyre szélesebb körben alkalmazzák.
Ennek megfelelően használata javasolt:
- cukorbetegeknek
- magas koleszterinszint esetén
- diétázóknak
- fogyókúrázóknak
- aktív sportolóknak
- antibiotikumos kezelések alkalmával
- gyomor vagy bélprobléma megléte esetén
- szív – és érrendszeri betegségek esetében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése