2014. június 15., vasárnap

INULIN







Az inulin prebiotikus tulajdonságokkal rendelkező, emészthetetlen, vízben oldódó rostanyag, amely kedvezően befolyásolja a bél baktériumflóráját. Sem az ember szájában, sem az emésztőszerveiben nincs olyan enzim, amely képes lenne feloldani vagy megemészteni az inulint. Miközben az ember számára emészthetetlen marad, kalóriatakarékosság szempontjából kiemelkedő jelentőségű. Az inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik - szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, főleg a Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak.
Az étrendbe épített inulin megszünteti a székrekedést, növeli a székletürítés gyakoriságát, ezzel a toxikus bomlástermékek képződését és felszívódásának lehetőségét megakadályozza. Az inulin tehát elősegíti az egészséges bélműködést és kedvező hatást gyakorol az egészséget védő bélbaktériumokra. Az egészséges bélflóra hozzájárul a szervezet védekezőképességének megfelelő működéséhez.


Az inulin élettani hatását az alábbiak szerint fejti ki:
  • javítja az emésztőrendszer működését
  • pozitívan befolyásolja a bél pH értékét
  • segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását
  • szabályozza a cukoranyagcserét
  • nem növeli a vércukorszintet, természetes cukorpótló, nem szükséges inzulin a lebontásához
  • szerepe lehet a vastagbélrák megelőzésében
  • jótékony hatású lehet hüvelygyulladás, Candida, mellrák, élelmiszer-allergia, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén.
Az inulin tehát számos jótékony hatással bír, természetes cukorpótló és zsírbontó hatása révén egyre szélesebb körben alkalmazzák. 

Ennek megfelelően használata javasolt:
  • cukorbetegeknek
  • magas koleszterinszint esetén
  • diétázóknak
  • fogyókúrázóknak
  • aktív sportolóknak
  • antibiotikumos kezelések alkalmával
  • gyomor vagy bélprobléma megléte esetén
  • szív – és érrendszeri  betegségek esetében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése