Két
alapvetően fontos dolgot kell betartanunk. Teljes tejből, házi tejből,
vagy a lehető legmagasabb zsírtartalmú, de minimum 3,5 százalékos, és ne
magasan hő kezelt tejből készítsük. Ha nem tudunk teljes, házi tejhez
jutni, akkor a boltban vásároltak közül a legegyszerűbb, pár napig
eltartható tejek a legalkalmasabbak.
A
joghurt nemcsak magában finom, de készíthetünk belőle üdítőitalt,
salátaöntetet, hűsítő leveseket, szószos ételeket, desszerteket.
Mielőtt
hozzákezd a joghurtkészítéshez, kérjük, vegye ki az inkubátorházból és
rendkívül alaposan tisztítsa meg az üveget és annak fedelét. Győződjön
meg róla, hogy az üvegben nem maradt semmilyen vegyszer, vagy lerakódás.
Az üvegben, vagy a fedélen maradt szennyeződések miatt az erjesztő
baktériumok elpusztulhatnak, így a joghurt minősége nem lesz megfelelő!
1
liter hő kezelt tejet melegítsen fel 41-43 °C-ra, majd állandó keverés
mellett (praktikusan kézi habverővel) fokozatosan öntse a tejhez a
joghurtport. Egy adag joghurt elkészítéséhez egy teljes tasak joghurtpor
(15 g) szükséges. Győződjön meg róla, hogy a por csomómentesen
feloldódott-e a tejben, majd öntse át a joghurtkészítő üvegbe.
Ellenőrizze
a tej hőmérsékletét, semmiképpen ne legyen kevesebb, mint 40 °C. Zárja
le az üveg fedelét, majd helyezze be az inkubátorházba és fedje le azt a
tetejével. A lezárt inkubátorházat helyezze szoba-hőmérsékletű
rázkódásmentes helyre. Tartsa távol közvetlen hőforrástól!
Körülbelül
8 óra elteltével a joghurt elkészült. Vegye ki az üveget az
inkubátorházból és tegye be a hűtőszekrénybe. Amint a joghurt lehűlt,
azonnal fogyasztható. A kész joghurtot tárolja hűtőszekrényben!
Tisztítás:
Inkubátorház: Puha, nedves ronggyal, vagy szivaccsal tisztítsa. Mosogatógépben nem tisztítható!
Üveg és tető: Tisztítása mosogatógépben is történhet, használat előtt tiszta vízzel is öblítse át.
Biztonsági figyelmeztetések:
Gyermekektől
távol tartandó. Óvakodjon a készülék leejtésétől, tartsa biztonságos,
stabil felületen. Az inkubátorház hő hatására megolvadhat, tartsa távol
nyílt lángtól, fűtőtesttől, erős hőforrástól.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése