2014. június 15., vasárnap

Az egészséges táplálkozás alapelvei

Táplálkozási ajánlások:
1.      Minél változatosabban étkezzünk, minél többféle élelmiszerből és megfelelő ételkészítési eljárásokat használjunk ételeink elkészítéséhez.

2.      Törekedjünk arra, hogy kevésbé zsíros ételeket fogyasszunk, a főzéshez, sütéshez zsír helyett inkább margarint vagy olajat használjunk. Részesítsük előnyben a zsírszegényebb ételkészítési eljárásokat, mint pl. a gőzben főzés, párolás, fóliában, cserépedényben vagy teflonedényben, mikrohullámú sütőben való elkészítést a zsiradékkal sütés helyett. Ételeink sűrítéséhez kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás, mint a rántás.

3.      Kerüljük a túlzott sózást, ételeinket kevés sóval készítsük el és lehetőleg utólag ne sózzunk. A mérsékelten sós ízt is nagyon gyorsan meg lehet szokni, valamint változatosabbá tehetjük ételeink ízesítését különböző fűszerek használatával.

4.      Édességeket lehetőleg csak az étkezések befejező fogásaként, hetente legfeljebb egyszer-kétszer fogyasszunk és soha ne étkezések között vagy étkezések helyett. Ételeinket egyáltalán ne, vagy csak nagyon kis mértékben cukrozzuk, és ahol lehet, ott használjunk helyette mézet. A szörpök, cukrozott italok helyett fogyasszunk inkább természetes gyümölcs- és zöldségleveket.

5.      Naponta fogyasszunk fél liter tejet vagy tejterméket és azok közül is a kevesebb zsírtartalmút válasszuk.

6.      Rendszeresen, naponta többször is fogyasszunk nyers gyümölcsöt, zöldséget, főzeléknövényt, salátákat.

7.      Részesítsük előnyben a barna kenyeret a fehér kenyérrel szemben. Köretként inkább a burgonyát és a párolt zöldségféléket válasszuk a rizs és a tészta helyett.

8.      Naponta négyszer-ötször étkezzünk, egyik étkezésünk se legyen túlságosan sok vagy kevés. Próbáljuk minél egyenletesebben elosztani a napi táplálékmennyiséget. Nyugodtan, nem kapkodva, kényelmes körülmények között együnk.

9.      Naponta minimum 2-2,5 l folyadékot fogyasszunk, ami lehetőleg szénsavmentes ásványvíz legyen. Az alkohol, szeszes italok fogyasztását kerüljük, mivel egyrészt káros, másrészt plusz energiafelesleget is jelentenek táplálkozási szempontból.

10.  A helyes táplálkozás során nincsenek tilos nyersanyagok, ételek, élelmiszerek, de célszerű egyeseket előnyben részesíteni, másokat fogyasztását pedig csökkenteni. Emellett figyeljünk oda a táplálékok mennyiségére, ne essünk túlzásokba.

11.  Fontos a dohányzás teljes mellőzése és a rendszeres, napi testmozgás.

12.  Megfelelő táplálkozás mellett elérhető a kívánatos testtömeg és ha ezt már elértük további célunk ennek megtartása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése