Táplálkozási ajánlások:
1. Minél
változatosabban étkezzünk, minél többféle élelmiszerből és megfelelő
ételkészítési eljárásokat használjunk ételeink elkészítéséhez.
2. Törekedjünk
arra, hogy kevésbé zsíros ételeket fogyasszunk, a főzéshez, sütéshez
zsír helyett inkább margarint vagy olajat használjunk. Részesítsük
előnyben a zsírszegényebb ételkészítési eljárásokat, mint pl. a gőzben
főzés, párolás, fóliában, cserépedényben vagy teflonedényben,
mikrohullámú sütőben való elkészítést a zsiradékkal sütés helyett.
Ételeink sűrítéséhez kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített
habarás, mint a rántás.
3. Kerüljük
a túlzott sózást, ételeinket kevés sóval készítsük el és lehetőleg
utólag ne sózzunk. A mérsékelten sós ízt is nagyon gyorsan meg lehet
szokni, valamint változatosabbá tehetjük ételeink ízesítését különböző
fűszerek használatával.
4. Édességeket
lehetőleg csak az étkezések befejező fogásaként, hetente legfeljebb
egyszer-kétszer fogyasszunk és soha ne étkezések között vagy étkezések
helyett. Ételeinket egyáltalán ne, vagy csak nagyon kis mértékben
cukrozzuk, és ahol lehet, ott használjunk helyette mézet. A szörpök,
cukrozott italok helyett fogyasszunk inkább természetes gyümölcs- és
zöldségleveket.
5. Naponta fogyasszunk fél liter tejet vagy tejterméket és azok közül is a kevesebb zsírtartalmút válasszuk.
6. Rendszeresen, naponta többször is fogyasszunk nyers gyümölcsöt, zöldséget, főzeléknövényt, salátákat.
7. Részesítsük
előnyben a barna kenyeret a fehér kenyérrel szemben. Köretként inkább a
burgonyát és a párolt zöldségféléket válasszuk a rizs és a tészta
helyett.
8. Naponta
négyszer-ötször étkezzünk, egyik étkezésünk se legyen túlságosan sok
vagy kevés. Próbáljuk minél egyenletesebben elosztani a napi
táplálékmennyiséget. Nyugodtan, nem kapkodva, kényelmes körülmények
között együnk.
9. Naponta
minimum 2-2,5 l folyadékot fogyasszunk, ami lehetőleg szénsavmentes
ásványvíz legyen. Az alkohol, szeszes italok fogyasztását kerüljük,
mivel egyrészt káros, másrészt plusz energiafelesleget is jelentenek
táplálkozási szempontból.
10. A
helyes táplálkozás során nincsenek tilos nyersanyagok, ételek,
élelmiszerek, de célszerű egyeseket előnyben részesíteni, másokat
fogyasztását pedig csökkenteni. Emellett figyeljünk oda a táplálékok
mennyiségére, ne essünk túlzásokba.
11. Fontos a dohányzás teljes mellőzése és a rendszeres, napi testmozgás.
12. Megfelelő táplálkozás mellett elérhető a kívánatos testtömeg és ha ezt már elértük további célunk ennek megtartása.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése